Je bent hier: huureenfotostudio.nl  / FAQ

Hier vind je de veelgestelde vragen over het huren van de studio. Staat je vraag hier niet bij? Vul dan hier het formulier in of bel even en wij zullen je vraag zo goed mogelijk beantwoorden.

de Studio

FAQ studio

Hoe lang van tevoren kan ik de studio in?

Meestal ben je 15 minuten van tevoren van harte welkom want het kan zijn dat voor jou andere mensen de studio gebruiken en die wil je natuurlijk niet storen.

Wat nou als mijn shoot uitloopt?

Vaak is het geen probleem als je meer tijd nodig hebt. Overleg dat even als je ziet dat je gaat uitlopen. 15 minuten uitloop is geen probleem maar wordt dat langer dan betaal je een half uur of meer extra.

Is er een kleedruimte?

Er zijn 2 ruimtes waar je kan verkleden; In de visagie ruimte of in aparte kleedruimte naast de limbo.

In het centrum van Den Haag, waar kan ik parkeren?

Op het parkeerterrein voor de studio kan je met max. 2 auto's gratis parkeren, is die ruimte er op dat moment niet dan valt hierop helaas geen aanspraak te maken. Omdat het parkeerterrein toegankelijk is via een poort mag je auto niet hoger zijn dan 3 meter.  Op straat is betaald parkeren. Kom je met meerdere auto's dan is het aan te raden om die te parkeren op het parkeerterrein van het vlakbij gelegen ziekenhuis MCH-Westeinde.

Zijn er rekwisieten aanwezig?

Heel erg weinig want iedereen wil zijn shoot in eigen originaliteit. Heb je dus een bepaalde foto voor ogen dan kan je het beste je eigen rekwisieten meebrengen.

Met hoeveel mensen kan ik komen?

Het is een grote studio waar veel mensen in kunnen, maar het is je aan te raden voor je eigen overzichtelijkheid om niet al te veel mensen uit te nodigen. Daarnaast ben je voor al je gasten verantwoordelijk (zie algemene voorwaarden).

Welke camera en lenzen heb ik nodig?

In de studio kan je fotograferen met elke spiegel reflex camera waarop een universeel flitscontact zit. Hierop wordt door ons een zender aangesloten die de flitsinstallatie draadloos aanstuurt. LET OP: bezitters van een Sony of Konica/Minolta camera hebben een adapter nodig omdat deze camera geen universeel flitscontact heeft. Voor deze adapter moet je zelf zorgen.

Zijn er reflectieschermen?

In de studio zijn verschillende reflectieschermen. Goud, zilver en wit. Het meest gebruikt zijn de witte schermen van 1 x 2 meter. Die kunnen op verschillende manieren worden vastgeklemd aan een statief. Daarnaast zijn er ook een aantal zwarte schermen (vlaggen) van 1 x 2 meter om het licht ‘weg te vangen’.

Ik heb nog weinig studio ervaring kan ik dan ook de studio huren?

Geen probleem want je wordt altijd op weg geholpen en als je een beetje oplet dan kan je de volgende keer al heel veel zelf. Je kan natuurlijk ook overwegen eerst de workshop studiofotografie te volgen.

Hoe werkt studio poolen?

Studio poolen is bedoeld voor fotografen die graag eens met toplicht aan het werk willen op een toplocatie om een waanzinnige topfoto te maken. Fotostudiopoolen houdt in dat je samen met 1 of meerdere fotografen de studio huurt, waarbij de fotografen om de beurt shooten. Terwijl de ene fotograaf bezig is foto’s te maken, kan het model van de andere fotograaf wisselen van kleding / make-up. Op deze manier kun je zeer efficiënt werken en de kosten delen.

Hoe groot is de studio?

Het studio oppervlak is 9.50 x 12.50 m. (download de plattegrond). Daarnaast zijn er de keuken, de visagie en de kleedruimte. Daarmee is dit de grootste fotostudio van Den Haag. Door de uitgekiende inrichting kan je de hal voor de studio, die lichtdicht is, benutten zodat de effectieve lengte bijna 15 meter is.

9,5 m. breed?

Ja want met een studio van amper 7 m. breed kom je er natuurlijk niet als je ook het licht kwijt wilt aan de zijkanten bij de opbouw van een wat grotere set.

Het licht

FAQ licht

Welke merken flitslicht bestaan er?

Voor studio’s bestaan heel veel merken; Sommige zijn niet al te duur maar ook niet zo betrouwbaar. Belangrijk in een studio is dat het flitslicht weer snel is opgeladen om opnieuw te worden gebruikt. In deze studio wordt met Hensel flitslicht gewerkt. Dat is ook bij veel gebruik betrouwbaar licht. Bij monolight flitslicht zit het voedingsgedeelte in de lampkop. Op zich is dat handig want dan kan je per lamp het licht instellen zoals je zelf wilt. Bij flits generatoren zit de voeding in de aparte generator en is met een kabel verbonden met verschillende lampkoppen. Staat de lampkop bijvoorbeeld heel hoog op een statief en je wilt meer of minder flitsvermogen toevoegen dan doe je dat simpelweg vanuit de generator die naast je op de vloer staat.

Wat zijn asymetrische generatoren?

In de studio is dit verreweg de handigste manier van werken. Vanuit de generator kan je de alle aangesloten lampkoppen op verschillende lichthoeveelheden instellen. De studio beschikt over 4 van die generatoren van elk maximaal 4000 Ws. Dat is dus heel erg veel.

Hoe is het vermogen in te stellen?

Dat kan heel simpel op de generator. Vraag om instructies hoe je dat moet doen.

In elke lampkop zitten 2 lampen, hoe werkt dat?

In studio flitsers zit een halogeenlamp. Dat is het instellicht waarmee je de opname beoordeelt. Om het instellicht zit de flitsbuis die je gebruikt om uiteindelijk je foto te maken.

Hoe snel kan je achter elkaar flitsen?

Dat hangt ervan af hoe hoog het vermogen van de lamp staat. Hoe hoger, hoe langer het duurt voordat de oplaadtijd voorbij is. Meestal is het niet meer dan één seconde.

Welke reflectors zijn er in de studio?

Dat zijn er nogal wat. Van hard tot zacht licht en op vele manieren. Kijk hiervoor op de equipementlijst.
Bij ons worden reflectors ook wel 'lichtvormers' genoemd.

Waarom hangen sommige lampen aan het plafond?

De lampen die aan het plafond hangen zitten in een vernuftig railsysteem en kunnen naar elke plek in de studio worden gereden. Daarnaast worden ze motorisch omhoog en omlaag bewogen. Dit is een heel handig systeem want je kan je lampen overal ophangen zonder dat er een hinderlijk statief voor je neus staat.

Wat zijn projectie spots?

De studio beschikt over twee projectie spots die ook worden aangestuurd door de flitsgeneratoren. Met deze spots kan je heel gericht licht maken d.m.v. een lenzenstelsel in de lamp. In deze spots kan je ook gobo’s plaatsen.

Wat zijn gobo’s?

Dat zijn metalen plaatjes dit je in een projectiespot plaatst. Door de uitgesneden vormen in de plaatjes kan je figuren en rasters projecteren. Dit kan je bijvoorbeeld op de achtergrond doen zodat je een bepaalde structuur projecteert. Hiermee zijn fantastische effecten te maken.

Wat is een fresnel spot?

Dat is een flitsspot die het licht op een bepaalde manier door middel van een fresnel lens weet te bundelen. Je ziet hem vaak in theaters en bij filmopnamen, in fotostudio’s wat minder. De studio beschikt over zo’n lamp en is goed te gebruiken bij zowel modelopnamen als bij packshots. Het verdient wel aanbeveling hiermee eerst te experimenteren.

Gebruik apparatuur

FAQ gebruik apparatuur

Waar moet ik zelf voor zorgen?

Voor alles, behalve de studio met alle aanwezige equipement en andere faciliteiten, die zijn all inclusive.

Kan ik ook een camera huren?

Je moet zelf voor een spiegelreflex camera en lenzen zorgen.

Welke apparatuur kan ik gebruiken?

Bij het huren van de studio is het gebruik van de flitsinstallatie inbegrepen evenals het gebruik van de wind- en rookmachine.

Hoe weet ik hoe de flitsinstallatie werkt?

Vooraf krijg je een algemene instructie hoe je de flitsinstallatie moet bedienen. Ook wordt je verteld welke lampen voor jouw shoot belangrijk zijn en hoe je daarmee moet omgaan. Heb je hierover tijdens je shoot nog vragen dan kan je die altijd stellen. Het is altijd handig om wat voorbeeld printjes mee te brengen zodat je kan aangeven wat voor soort licht je wilt hebben.

Wat is een hot shoe?

De hot shoe is de flitsaansluiting die bovenop je camera zit (zie afbeelding). Dit is een belangrijke aansluiting omdat hierop door ons een zender wordt geplaatst die de flitsinstallatie aanstuurt. Die krijg je in bruikleen van de studio. LET OP: bezitters van een Sony of Konica/Minolta hebben een adapter nodig omdat deze camera geen universeel flitscontact heeft. Voor deze adapter moet je zelf zorgen.

Hoe werkt de draadloze verbinding?

Bovenop je spiegelreflex camera zit een universeel flitscontact. Dit is een belangrijke aansluiting omdat hierop een zender wordt geplaatst die de flitsinstallatie aanstuurt. LET OP: bezitters van een Sony of Konica/Minolta camera hebben een adapter nodig omdat deze camera geen universeel flitscontact heeft. Voor deze adapter moet je zelf zorgen.

Ik wil samen met een andere fotograaf een shoot doen

De studio is groot genoeg om 2 sets op te bouwen en daarvoor is ook voldoende flitslicht. De studio beschikt over 2 zenders zodat je beide sets los van elkaar kan belichten zonder dat de lampen van de andere set meeflitsen. Dit doe je door de zenders te verdelen in twee groepen. Vraag even hoe dat werkt.

Visagie

FAQ visagie

Is er een visagie ruimte?

Naast de studio is de make up ruimte waar twee visagisten tegelijk hun werk kunnen doen. Er hangen spiegels met verlichting eromheen en er is warm en koud water. Eigenlijk is dit de gezelligste ruimte van de studio.

Is er gelegenheid om te douchen?

Bij de studio is ook een douche die je kan gebruiken. Het is verstandig om zelf handdoeken en je eigen doucheschuim mee te brengen. Geef vooraf even aan dat je de douche wenst te gebruiken.

Is er ook een visagist beschikbaar?

De studio bemiddelt hierin heel bewust niet. Want elke shoot heeft zijn eigen wensen voor visagie. Veel visagisten laten hun visitekaartje achter en iedereen kan hieruit een keuze maken.

Waar kan ik een visagist vinden?

Via heel veel websites en op Facebook.

Hoe kom ik aan een model?

Er zijn op internet diverse modellenbureaus te vinden. Daarnaast bestaat er de cummunity van Model Meyhem en nog vele andere sites zoals Facebook. De studio bemiddelt niet in modellen.

Hoe regisseer ik een model?

Dat valt natuurlijk niet zo makkelijk te vertellen. Wil je hierover meer weten volg dan een van de boeiende workshops.

Achtergronden

Zijn er ook andere achtergronden dan de limbo?

De studio beschikt over een universeel ophangsysteem voor rollen achtergrondpapier. Hierin kan je eigen meegebrachte rollen ophangen. Daarnaast staat er altijd een rol zwart achtergrondpapier van 3,6 meter breed. Het gebruik hiervan geschiedt tegen vergoeding van €10,-- (excl. BTW) per bevuilde strekkende meter. Meestal verbruik je niet meer dan één of twee meter. Er is ook een hijssysteem aanwezig waarmee je zelf meegebrachte doeken e.d. kan ophangen. Je kan ook een keuze maken uit onze achtergrond doeken.

Kan ik zelf achtergronden meebrengen?

Geen enkel probleem. Overleg vooraf even wat je van plan bent zodat we daarvoor een oplossing kunnen bedenken.

Hoe wissel ik van achtergrond?

In het gloednieuwe wind-up ophangsysteem kunnen diverse rollen achtergrondpapier worden opgehangen. Maar let op het wisselen van achtergronden kost tijd. Zorg voor een goede planning zodat je niet te vaak hoeft te wisselen. Het systeem staat op wielen en kan overal in de studio worden neergezet.

Beschikt de studio over decorbouw?

Decorbouw behoort tot de mogelijkheden. Overleg vooraf even wat je van plan bent zodat we daarvoor een oplossing kunnen bedenken. Ik wil tegen een vlakke muur fotograferen. In de studio zijn 4 panelen (1,22 x 2,44) aanwezig die je aan elkaar kan koppelen. Hiermee ontstaat een wand van bijna 5 meter breed en 2,44 hoog. Het is ook mogelijk om de panelen in een hoek van bijv. 90º te plaatsen. De panelen kunnen worden behangen of geschilderd. Uiteraard moeten ze na afloop weer in de originele staat worden opgeleverd.

de Limbo

Wat is een limbo?

Een limbo, ook wel rondwand of cyclorama genoemd, is een achtergrond van bijna 8 meter breed die vanuit de vloer rond overloopt in de ruim 5 meter hoge muur. Omdat het rond loopt heb je dus geen horizon en kan je alles perfect vrijstaand fotograferen. De limbo is standaard in wit uitgevoerd. Het voordeel van de limbo is dat je niet bent gebonden aan de breedte zoals met de gebruikelijke rollen achtergrondpapier van 2,70 meter breed.

Kan ik op de limbo lopen?

Op het vlakke deel kan je gerust lopen, maar met de schoenen waarmee je zojuist buiten hebt gelopen geeft dat natuurlijk hinderlijke vlekken. In de studio zijn altijd plastic overschoenen aanwezig die je over je eigen schoenen kan aandoen. Daarna kan je gerust over de limbo lopen. Modellen moeten natuurlijk wel op de witte vloer kunnen lopen, daarom is het aan te raden om vooraf in de visagieruimte de onderkant van de schoenen met een vochtig doekje even schoon te maken. LET OP: op het ronde deel van de limbo mag in geen geval worden gelopen i.v.m. beschadigingen.

Moet ik de limbo na gebruik schoonmaken?

Het reinigen van de limbo is gespecialiseerd werk. Als je klaar bent met je shoot en er zitten een paar voetafdrukken op dan is dat vaak geen probleem. Zitten er echter vegen, veel afdrukken en strepen op dan is hiervoor een vergoeding vereist. Dat doen we in onderling overleg.

Kan de limbo in een andere kleur worden geschilderd?

Uiteraard is het altijd mogelijk om de limbo een andere kleur te geven. Omdat hij weer in wit moet worden opgeleverd gebeurt dit altijd in overleg. Het schilderen van de limbo wordt door een ervaren schilder gedaan met speciaal daarvoor bestemde verf. De kosten hiervoor bedragen € 700,-- excl. BTW en exclusief de dagen van leegstand voor het aanharden van de verf. Kleurgarantie kan nimmer worden gegeven omdat dit afhankelijk is van de belichting.

Assistentie

FAQ assistentie

Assistentie is altijd aanwezig, wat moet ik mij hierbij voorstellen?

Aan het begin van je shoot wordt je altijd op gang geholpen want je komt immers in een vreemde omgeving. Het is altijd slim om wat printjes mee te brengen met voorbeelden dan kunnen het gewenste soort licht voor je maken. Deze assistentie behoort tot de service van de studio en is gratis.

Kan ik ook assistentie krijgen tijdens mijn shoot?

Permanente studio assistentie behoort tot de mogelijkheden. Hiervoor betaal je € 20,-- per uur extra. Het is ook mogelijk om gedurende een bepaalde tijd van je shoot assistentie in te huren.

Effecten

FAQ effecten

Is er een windmachine?

Ja, een hele mooie zelfs waarmee je van een zacht briesje tot orkaankracht kan blazen. Het mooiste is als hij laag op een statief staat, dan waaien haren mooi hoog op. Het gebruik van de windmachine is uiteraard inclusief in de huurprijs.

Is er een rookmachine?

Met de aanwezige rookmachine kan je prachtige licht effecten bereiken door achter het rookgordijn gekleurd licht te zetten. Het gebruik van de rookmachine is inclusief de huurprijs. De gebruikte rookvloeistof moet je achteraf afrekenen.

Wat zijn gels?

Met gels kan je het licht een bepaalde kleur geven. Het zijn brandvertragende kleurenfolies die voor de lampen worden geplaatst. Er zijn een aantal hoofdkleuren aanwezig, maar heb je zelf heel specifieke eisen dan kan je die het beste zelf meebrengen. (fabrikanten gels: Lee en Rosco)

Pack shots

FAQ still life fotografie

Is er een opnametafel still life fotografie?

Er is een hele mooie Cambo still life tafel van 120 cm breed aanwezig met plexiglas ondergrond. Hierop kan je schaduwloos opnamen maken. Daarnaast is er ook een opnametafel voor papier of kunststof ondergronden.

Is er ook een lichttent?

Verreweg de gemakkelijkste oplossing om zelf professionele productfoto’s te maken is het werken met een lichttent. Handig voor webshops, maar ook voor andere doeleinden waarbij resultaat voorop staat. In de studio is een lichttent van 80/80 cm. beschikbaar met daarbij allerlei handige hulpmiddelen om in een handomdraai topfoto’s te maken.

Computer faciliteiten

FAQ computer faciliteiten

Beschikt de studio ook over computer faciliteiten?

Iedereen kan het beste overweg met eigen computer en software. Wil je gemaakte opnamen tijdens de shoot bekijken dan moet je dus zelf een laptop of computer meebrengen. In de studio is hiervoor een aparte tafel beschikbaar.

Is er Wifi?

Ja er is Wifi, vraag even naar het wachtwoord.

Kan ik een back up maken?

Het kan altijd gebeuren dat je te weinig geheugen kaarten bij je hebt. De studio biedt daarom de faciliteit om je kaart te kopiëren op een CD of DVD. Geef dat altijd tijdig aan want een DVD branden kost nou eenmaal tijd. Dus het duurt even voordat je die geheugenkaart weer kan gebruiken.

Diversen

FAQ diversen

Wat zijn de openingstijden?

De studio is 7 dagen in de week en ook in de avonden te huur. De studio kan je op elk moment van de dag huren. Er zijn wel een paar voorwaarden: de minimum huurtermijn door de week is twee uur en in het weekend is dat vier uur. Heb je de studio in het weekend voor minder tijd nodig dan betaal je gewoon voor vier uur.

Wat zijn de huisregels?

  1. - De straatdeur moet altijd gesloten blijven i.v.m. insluiping.
  2. - Roken is niet toegestaan in de studio. Maar als er bij de anderen geen bezwaar tegen is mag dat wel in de visagieruimte. Daar is een afzuig installatie; Je hoeft dus niet naar buiten. 
  3. - De huurder is verantwoordelijk voor iedereen die hij voor zijn shoot toegang tot het gebouw verleent. Zie ook de algemene voorwaarden
  4. - Het is de gebruikers niet toegestaan zich elders in het gebouw te bevinden.
  5. - Op de ronding van de limbo mag niet worden gelopen i.v.m. beschadiging.
  6. - Gebruik van alcohol en drugs is niet toegestaan.
  7. - Het toilet is in de gang recht tegenover de ingang van de studio.
  8. - Na gebruik mag de studio netjes worden achtergelaten.
     

Kan ik vooraf de studio bekijken?

Graag zelfs want dan weet je vooraf waar je terecht komt en wat de mogelijkheden zijn. Bel even voor een afspraak en in een half uur tijd ken je alle mogelijkheden.

Kan ik eigen muziek meebrengen?

Geen studio zonder muziek. Breng gerust je eigen CD's mee. Je kan ook je iPod of andere mp3 aansluiten, maar dan moet je wel zelf een verloop kabel meebrengen.

Mag ik ook naaktfoto’s maken?

Dat is geen enkel probleem, maar er zijn wel regels: Het model moet meerderjarig zijn en als dat niet zo is dan moet het model hiervoor een schriftelijke toestemming bij zich hebben van de ouders. Er moet uit vrije wil worden geposeerd. Pornografische opnamen worden niet gewaardeerd.
In de visagie ruimte hangen altijd schone badjassen; Bij toilet gebruik is het gebruik hiervan verplicht want het wordt niet op prijs gesteld om ongekleed door het gebouw te lopen.

Ik wil mijn klanten ontvangen

Hierop is de studio goed ingesteld. Sterker nog, vanwege de professionele uitstraling van de studio kan je hiermee je voordeel doen. Veel collega's hebben hiermee nieuwe klanten voor zich weten te winnen.

De opnamen zijn niet zoals ik het in mijn hoofd had.

Dat is heel erg jammer voor je. Wij stellen het op prijs om van je te horen als dit komt door het toedien van de studio.

Kan ik in volledige privacy werken?

Dat is geen probleem, niemand zal je storen.

Hoe lang van te voren moet ik reserveren?

Slim is om vroegtijdig te reserveren. De regel is heel simpel: wie het eerst definitief voor een bepaalde datum heeft gereserveerd gaat voor.

Hoe weet ik wanneer de studio beschikbaar is?

Op deze site kan je de kalender raadplegen en zien wanneer de studio bezet is. Om privacy redenen kan je alleen zien wanneer dat de studio bezet is of dat er een optie op is genomen. Dit is een handig hulpmiddel om alvast je shoot te plannen. Nadat je hebt gereserveerd verschijnt hierop dus niet je naam maar alleen je reservering.

Kan ik ook een optie nemen?

We hebben er begrip voor dat als je een shoot wil organiseren je nog een heleboel te regelen hebt. Je kan een optie nemen voor een datum en daarna kan je dus alle andere dingen regelen. Een optie wordt meestal voor 2 of 3 dagen gegeven. Reageer je niet binnen de afgesproken termijn dan komt je optie automatisch te vervallen.

Wanneer is mijn boeking zeker?

Je hebt pas zekerheid als je de reservering per email of telefonisch is bevestigd.

Ik moet annuleren?

Heel vervelend voor jou, maar ook voor ons. Soms komt het voor dat je niet anders kan en je moet de reservering annuleren. Doe je dat een aantal weken voor je shoot dan is dat meestal geen probleem. Gebeurt dat een dag van te voren dan betekent dat er niet iemand anders van de studio gebruik kan maken. De huurprijs ben je dus gewoon verschuldigd. Ervaring heeft geleerd dat sommigen hierover makkelijk denken. Hun wordt verzocht om in de toekomst van een andere studio gebruik te maken.

Hoe kan ik betalen?

Betalen doe je contant. Pinnen is niet mogelijk. Je wordt verzocht het verschuldigde bij je te hebben en je krijgt bij betaling de factuur.
Het is ook mogelijk om bij je reservering aan te geven dat je vooraf een factuur wenst te ontvangen. Die kun je dan vooraf betalen zodat je niet nog ergens hoeft te gaan pinnen. Het is wel zo dat je betaling bij ons binnen moet zijn op het moment dat je de studio huurt. Dus let erop dat je minimaal een dag tevoren (en in het weekend nog langer)  je bankoverschrijving doet.

Catering

FAQ catering tijdens je shoot

Koffie, thee en frisdrank?

Voor een beperkte groep zijn koffie en thee bij de huurprijs inbegrepen. Kom je met een grotere groep dan moet hiervoor betaald worden (zie tarievenlijst). Frisdranken zijn tegen vergoeding verkrijgbaar. Je kan ook je eigen dranken meebrengen en daarvoor kan je de koelkast in de keuken gebruiken (alcohol wordt niet op prijs gesteld).

Lunch / diner on demand

Het is mogelijk dat tijdens je shoot een overheerlijke lunch wordt verzorgd. Geef vooraf (minimaal 1dag) duidelijk op om hoeveel personen dit gaat en eventuele vegetarische en andere wensen. De kosten hiervoor bedragen € 15,-- (excl. BTW) incl. koffie, thee en frisdrank voor de hele dag. De lunch bestaat uit broodjes met diverse soorten beleg, fruit en eventueel een warme snack of soep. Wil je een diner gebruiken dan zal een externe cateraar naar keuze worden ingeschakeld.

Staat je vraag of het antwoord er niet bij?
Vul even onderstaand formulier in en wij proberen je ze spoedig mogelijk te beantwoorden.

Informatie opvragen - (*) zijn verplichte velden